Keizersgracht 676 Nieuwe Waalse Kerk

Keizersgracht 676 Tekening Caspar Philips

Tekening Caspar Philips

Keizersgracht 676

Keizersgracht 676

Keizersgracht 676


Gebouwd           1856
Architect             A.N. Godefroy
Opdrachtgever    Kerkbestuur der Waalsch Hervormde Gemeente te Amsterdam
Monument         Rijksmonument

De Nieuwe Waalse kerk

Aanvankelijk kerkt de Waalse gemeente, waaronder veel Hugenoten, in de Waalse Kerk aan de Oudezijds Achterburgwal en in een houten schermschool aan het Molenpad. Vanaf 1808 wordt ook een deel van het Walenweeshuis, ook bekend als Maison Descartes, aan de Vijzelgracht door de Waalse gemeente gebruikt. De Nieuwe Waalse Kerk aan de Keizersgracht wordt tussen 1854 en 1856 gebouwd door de architect A.N. Godefroy.

 

De hoofdopzet heeft nog een classicistische opbouw, horizontaal opgedeeld in een laag basement, in rustica, een gevel en een top. De onderdelen zijn sterk geleed door waterlijsten. Ook verticaal is de gevel geleed, door lisenen. De gevel kan neo-romaans genoemd worden door het gebruik van elementen uit de romaanse architectuur, dat een zeldzaamheid in Amsterdam. De kerk is ook daardoor een opvallende verschijning in de gevelwand van de Keizersgracht tussen Vijzelstraat en Reguliersgracht.

 

Tijdens de brand in 1861 stort de kap in en wordt het originele interieur grotendeels vernietigd. De gietijzeren stoeltjes hebben de brand overleefd en zijn nog lang in gebruik geweest. Het herstel is weer door architect, A.N. Godefroy uitgevoerd. De preekstoel en de galerij erboven zijn van latere datum (circa 1910) en worden aan De Basel toegeschreven.

 

Het gebouw is van 1989 tot 2000 een kunstcentrum gevestigd. De nieuwe gebruikers hebben de kerk en het karakter zoveel mogelijk behouden, maar er is in de kerk een extra verdieping ingebouwd. In de verschillende studio's worden onder meer dans- en muzieklessen gegeven. Verder worden er exposities, theatervoorstellingen en concerten gehouden. Na 2000 is het filmproductiebedrijf "CZAR" erin gevestigd. 

Hebt u aanvullingen of wilt u meedoen?

Als u opmerkingen of aanvullingen hebt op de tekst hierboven, wilt u dan ook het huisnummer erbij vermelden.

Uw e-mail adres wordt alleen maar gebruikt om eventueel op uw opmerkingen te reageren.

 

Foto's of andere informatie vande  panden kun u ook zenden naar info@amsterdamsegrachtenhuizen.info.